Thursday, May 25, 2017

☕☕ေရေႏြး ညသိပ္ အဆိပ္ထက္ျပင္း☕☕


စာေရးသူထံသုိ႔ နယ္ၿမိဳ႕မွ စာဖတ္ ပရိသတ္တစ္ဦးက သူ႔က်န္းမာေရးႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး ေမးျမန္းခ်က္တစ္ခုကုိ ျပန္လည္ ေျဖၾကားေပးရာမွ  သတင္းစာဖတ္႐ႈသူ မ်ားပါ  သိသင့္သိထုိက္ေသာ အေၾကာင္းအရာ ျဖစ္သျဖင့္ ေဆာင္းပါးအျဖစ္ ေရးသား တင္ျပ လုိက္ရပါသည္။

''ဆရာခင္ဗ်ား။ လြန္ခဲ့ေသာရက္ပုိင္းက ကြၽန္ေတာ္၏ မိတ္ေဆြတစ္ဦး အိမ္သုိ႔ စာေပေဟာေျပာပြဲ ကိစၥ တုိင္ပင္ ေဆြးေႏြးရန္သြားပါတယ္။ ထုံးစံအတုိင္း ဧည့္သည္လာ လွ်င္ အိမ္ရွင္က စားေသာက္စရာတစ္ခုခုျဖင့္ ဧည့္ခံ ပါတယ္။ အိမ္ရွင္၏သမီးငယ္က ေကာ္ဖီမစ္ေဖ်ာ္တုိက္ တယ္။ ျဖစ္ပုံမွာ ေကာ္ဖီမစ္ေဖ်ာ္ေသာအခါ ဓာတ္ဘူး ထဲမွေရေႏြးမွာ လြန္ခဲ့ေသာညက ထည့္ထားေသာ ေရေႏြးျဖစ္သျဖင့္ သိပ္မပူေတာ့ပါ။ ေကာ္ဖီမစ္မေပ်ာ္ပါ။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ေဖ်ာ္ၿပီးေကာ္ဖီကုိ မတ္ခြက္တြင္ ထည့္ၿပီး လွ်ပ္စစ္မီးဖုိျဖင့္ ျပန္အပူေပးသည္။ ေကာ္ဖီတစ္ဝက္ခန္႔ ခန္းသြားသည္။ ထုိေကာ္ဖီမစ္ေသာက္လာၿပီး အိမ္ ျပန္ေရာက္ၿပီး ညတစ္နာရီခန္႔မွာ  ထၿပီးအန္ပါတယ္။ စားထားသမွ်အစာမွန္သမွ်  အကုန္အန္သြားတယ္။

ေတာ္ေတာ္ေလးအန္ၿပီး ေမာသြားမွ ညအိပ္ေပ်ာ္သြား ပါတယ္။ မနက္ထေတာ့ ေနေကာင္းေသာ္လည္း အစာ စားခ်င္စိတ္မရွိ၊ ႏုံးေနပါတယ္။ ေကာ္ဖီမစ္ေၾကာင့္ ျဖစ္တာလား။ ဓာတ္ဘူးထဲက ေရေႏြးကုိ ျပန္ေႏႊးေသာက္ လုိ႔ျဖစ္တာလား သိခ်င္ပါတယ္ဆရာ''လုိ႔   စာေရးၿပီး ေမးျမန္းလာပါတယ္။

စာေရးသူဟာ သတင္းစာ၊ ဂ်ာနယ္မ်ားမွာ တုိင္းရင္း ေဆးပညာ႐ႈေထာင့္မွ က်န္းမာေရးေဆာင္းပါးမ်ား ေရးသားခဲ့တာ ၁၉၉၂ ခုႏွစ္မွ ယေန႔အထိ အႏွစ္ ၂ဝ ရွိခဲ့ ပါၿပီ။ မွတ္မိသမွ် က်န္းမာေရးေဆာင္းပါးအပုဒ္ေရ ၁ဝဝ ခန္႔ ေရးသားခဲ့တယ္ထင္ပါတယ္။

တုိင္းရင္းေဆးပညာ သုိ႔မဟုတ္ ႐ုိးရာေဆးပညာ အယူအဆ႐ႈေထာင့္မ်ားမွာ အေနာက္တုိင္းေဆးပညာနဲ႔ ကြာျခားခ်က္မ်ား ရွိပါတယ္။ တူညီတဲ့အခ်က္မ်ားရွိ သလုိ ကြဲလြဲတဲ့အခ်က္မ်ားလည္း ရွိပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေလ(ဝါေယာ)နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အယူအဆေတြမွာ အေနာက္တုိင္းေဆးပညာနဲ႔ မျမင္ႏုိင္တဲ့ထူးျခားမႈေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။

အေနာက္တုိင္းေဆးပညာရဲ႕ ခႏၶာေဗဒ (Anatomy) ကုိ ယခုေခတ္မီတုိင္းရင္းေဆးပညာသင္တန္းေတြမွာ သင္ၾကားရပါတယ္။ ေရွးတုန္းက ျမန္မာေဆးဆရာ ေတြမွာ ခႏၶာေဗဒ မကြၽမ္းက်င္လုိ႔ အသည္းဘယ္ေနရာမွာ ရွိမွန္းမသိ၊ အဆုတ္ဘယ္ေနရာမွာ ရွိမွန္းမသိ၊ ပန္ကရိယဆုိတာ ဘာမွန္းမသိ၊ ေက်ာက္ကပ္ႏွစ္ခု ဘယ္ေနရာမွာ ရွိမွန္းမသိ။ အူအတက္ဘယ္ေနရာမွာ ရွိမွန္းမသိ ျဖစ္ခဲ့ၾကေပမယ့္ စနစ္တက်တုိင္းရင္းေဆး သိပၸံ၊ တကၠသိုလ္ေတြ ဖြင့္လွစ္သင္ၾကားေပးတဲ့အခါမွာေတာ့ မသိတာမရွိေတာ့ပါဘူး။

ဒါေပမဲ့ တုိင္းရင္းေဆးပညာ ခႏၶာေဗဒမွာ ပထဝီ၊ အာေပါ၊ ေတေဇာ၊ ဝါေယာ၊ အာကာသေခၚတဲ့ ပဥၥ ဘုတ္နဲ႔ ဖြဲ႕စည္းထားတဲ့ကိုယ္ခႏၶာ သုံးဆယ့္ႏွစ္ေကာ႒ာ သမွာ လွည့္လည္ေနတဲ့ ေလမ်ဳိးရွစ္ဆယ္၊ ခႏၶာကိုယ္ အႏွံ႔အျပားမွာ သြားလာလႈပ္ရွား၊ တြန္းကန္၊ ေထာက္ပံ့ ေနတဲ့ ေလအမ်ဳိးမ်ဳိးကို အေနာက္တုိင္းေဆးပညာရွင္ မ်ား ျမင္ရေအာင္ ဓာတ္မွန္႐ုိက္မျပႏုိင္ပါဘူး။

တုိင္းရင္းေဆးပညာဟာ အပင္၊ အသီး၊ အရြက္၊ အေခါက္ေတြကို အမႈန္႔ျပဳၿပီး ေဆးေဖာ္တဲ့ ပညာသက္ သက္ မဟုတ္ပါဘူး။ ေဆးတစ္ခြက္မွမေပးဘဲ အယူ အဆအမွား၊ အေနအထုိင္ အစားအေသာက္အမွား ေၾကာင့္ ေရာဂါမျဖစ္ရေအာင္ ၫႊန္ျပကာကြယ္ေပးႏုိင္ တဲ့ပညာျဖစ္ပါတယ္။ ကာကြယ္ျခင္းဟာ ကုသျခင္းထက္ ထိေရာက္တယ္မဟုတ္ပါလား။

အထက္ပါစာေရးဆရာ၏ေမးျမန္းခ်က္ကုိ တုိင္းရင္း ေဆးပညာ႐ႈေထာင့္မွ စာေရးသူ၏အျမင္ကို ေရးသား တင္ျပေျဖၾကားလိုပါတယ္။ ျဖစ္စဥ္ကုိ ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ- - မိတ္ေဆြအိမ္က ေကာ္ဖီမစ္နဲ႔ ဧည့္ခံတယ္။ - ေကာ္ဖီမစ္ကုိ ဓာတ္ဘူးထဲက ေရေႏြးနဲ႔ေဖ်ာ္တယ္။ - ဓာတ္ဘူးထဲကေရေႏြးက ေအးေနလုိ႔ ေကာ္ဖီမစ္မေပ်ာ္ဘူး။

- ေကာ္ဖီမစ္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ခြက္ကုိ  လွ်ပ္စစ္မီးဖုိနဲ႔ ထပ္အပူေပးတယ္။

- အပူေပးလြန္ၿပီး ေကာ္ဖီမစ္တစ္ဝက္ ခန္းသြား တယ္။

-        ညေနေျခာက္နာရီကေသာက္ၿပီး ျပန္လာခဲ့တယ္။ ည တစ္နာရီခြဲခန္႔မွာ ထအန္တယ္။ ဗုိက္ထဲရွိသမွ် အစာ အကုန္ အန္ထြက္သြားတယ္။

-  ေနာက္ေန႔မွာ မိတ္ေဆြကို ေျပာျပေတာ့ ေသာက္သြားတဲ့ ေကာ္ဖီမစ္ေၾကာင့္ျဖစ္တယ္ထင္တယ္လုိ႔  ယူဆပါတယ္။ အဲဒီအထင္ မွန္၊ မမွန္ထင္ျမင္ခ်က္ ေတာင္းတယ္လုိ႔ ယူဆပါတယ္။

(၁)ေကာ္ဖီမစ္အေၾကာင္း ေျပာလုိပါတယ္။ ေကာ္ဖီဆုိတာ အေတာ္အသင့္ ေသာက္ရင္ ေကာင္းက်ဳိးေတြရွိလုိ႔ တစ္ကမၻာလုံးက လက္ခံထားပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ ေကာ္ဖီမစ္ကေတာ့ တစ္ကမၻာလုံး လက္ခံတဲ့ အေနအထားမွာ မရွိပါဘူး။ ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြ ေရာေႏွာ ပါဝင္တာ ေသခ်ာပါတယ္။

ဒီႏွစ္ မတ္လထုတ္ ဇီဝကက်န္းမာေရးမဂၢဇင္းမွာကုိ ဆရာႀကီး ေဒါက္တာခင္ေမာင္ဝင္း(အသည္းအထူးကု ဆရာဝန္ႀကီး)က ေဆြးေႏြးခန္းမွာ-

Chemical Dye လုိ႔ ေခၚတဲ့ ဓာတုေ ဗဒဆုိးေဆး ေတြ အမ်ားႀကီး သုံးေနၾကတယ္။ ေကာ္ဖီမစ္ေတြမွာ ေကာ္ဖီပါခ်င္မွ ပါမွာ။ ကြၽန္ေတာ့္ တပည့္ေတြဆုိရင္ ေကာ္ဖီမစ္ေသာက္ၿပီး ရင္ေတြဘာေတြတုန္လုိ႔၊ ေကာ္ဖီပါရင္ ဘယ္လုိလုပ္ ျမန္မာေငြက်ပ္ ၅ဝ နဲ႔ ေရာင္းႏုိင္မွာလဲ။ ႀကိဳက္တဲ့၊ လုိခ်င္တဲ့ အနံ႔ကို လန္ဒန္မွာ ကုမၸဏီ တစ္ခုရွိတယ္။ ပုိ႔လုိက္လုိ႔ တစ္လၾကာရင္  လုိခ်င္တဲ့ ပုံစံရလာတယ္။ အဲဒီေတာ့ အစားအစာေတြ၊ ေဖ်ာ္ရည္ေတြ၊ လက္ဖက္ေတြ အားလုံး ဆုိးေဆးေတြ ခ်ည္းပဲျဖစ္လုိ႔ အစားအေသာက္သန္႔ရွင္းမႈ (Food Hygiene) နဲ႔ ပတ္သက္လုိ႔ ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ေတြ  အမ်ားႀကီးျပဳျပင္ဖုိ႔လုိ ပါေသးတယ္လုိ႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္'' ဒါက ဆရာႀကီး ဦးခင္ေမာင္ဝင္းရဲ႕ ေဟာေျပာခ်က္ပါ။

(၂) ကြၽန္ေတာ့္ရဲ႕တုိင္းရင္းေဆးပညာ႐ႈေထာင့္အျမင္ ကေတာ့ ေကာ္ဖီမစ္ကိုေဖ်ာ္တဲ့ ေရေႏြးအေၾကာင္း ေျပာ ခ်င္ပါတယ္။

ေရကုိ အေနာက္တုိင္းကေတာ့ H2Oပဲ သိၾကပါတယ္။ တုိင္းရင္းေဆးမွာေတာ့ ေရအမ်ဳိးမ်ဳိး ရွိပါတယ္။ ေရေအး၊ ေရေႏြး၊ ေသာက္ေတာ္ေရ၊ ပရိတ္ေရ၊ မုိးေရ၊ မုိးခါးေရ၊ ျမစ္ေရ၊ ေခ်ာင္းေရ၊ တြင္းေရ၊ ေတာင္က်ေရ၊ ဖက္ဆြတ္ေရ၊ ေက်ာက္တြင္းေရ၊ အင္းအုိင္ေရ၊ ကန္ေရ၊ က်ဳံးေရ၊ ေရထြက္ေခ်ာင္းေရ၊ စိမ့္စမ္းေရ၊ သဲတြင္းေရ၊ လယ္ကြက္ေရ၊ ေက်ာက္စက္ေရ၊ ေရနီ၊ ေရျပာ၊ ေရဝါ၊ ေရေသ၊ ေရရွင္စသည္ျဖင့္ ေရအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဂုဏ္သတိၱအမ်ဳိးမ်ဳိးရွိပါတယ္။ ဒီေရေတြေၾကာင့္ က်န္းမာတာ၊ မက်န္းမာတာ ေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ေရကုိ မီးနဲ႔အပူေပးလုိက္တဲ့အခါ ပြက္ပြက္ဆူသြား

ရင္ ေရေႏြးလုိ႔ေခၚပါတယ္။ ဒီေရထဲမွာ ဥဏွေတေဇာ ဓာတ္ရွိေနတယ္။ ဒီဓာတ္က ဝမ္းမီးေတာက္ၿပီး အစာ ေၾကေစတဲ့ဓာတ္ပါ။ အဲဒီေရေႏြးက အေအးခံထားရင္ ေရက်က္ေအး ျဖစ္သြားပါတယ္။ ပုိးမႊားကင္းစင္ၿပီး ဝမ္းကုိထိိန္းပါ တယ္။ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းကုိ ကာကြယ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေခတ္ေပၚဓာတ္ဘူးမွာ ေရေႏြးကို ေလွာင္ထားတဲ့အခါ အတြင္းကေတေဇာဓာတ္ရွိေနသမွ် ေရေႏြးျဖစ္ေနပါတယ္။ ဓာတ္ဘူးထဲမွာ အခ်ိန္ၾကာေတာ့ ေတေဇာဓာတ္ ပ်က္သြား ပါတယ္။ ဒီေရေႏြးအေအးကုိ မေသာက္သင့္ပါဘူး။ ေလွာင္ၿပီး ဓာတ္ပ်က္သြားတဲ့ ေရေႏြးပ်က္ျဖစ္သြားတဲ့ အတြက္ ေသာက္ရင္ အစာအိမ္ကုိ  ဒုကၡေပးၿပီး    ေလကုိအန္ေစႏုိင္ပါတယ္။  ဓာတ္ဘူးထဲမွာ ေအးေနတဲ့ ေရေႏြးပ်က္ကုိ ေသာက္ရင္ အန္တတ္ပါတယ္။ ျပန္ေႏႊးေသာက္ရင္ ပိုဆုိးပါတယ္။ ဓာတ္ပ်က္ၿပီးသားေရေႏြးကုိ အပူျပန္ေပးရင္ ေတေဇာလြန္၊ ဝါေယာ ပ်က္ၿပီး  ေသာက္သုံးသူကို    အဆိပ္ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။

တခ်ဳိ႕လူေတြ ဓာတ္ဘူးထဲမွာ လက္ဖက္ေျခာက္ခတ္ ထားၿပီးသား ေရေႏြးကုိ ညအိပ္ထားၿပီးေနာက္ အမွတ္မထင္ ေသာက္မိတတ္ပါတယ္။ ''ေရေႏြးညသိပ္၊ အဆိပ္ ထက္ျပင္း''လုိ႔ သိမ္ျဖဴဆရာေတာ္ႀကီးက အာယုေဗၺဒ သင္ခန္းစာမွာ ေျပာဖူးပါတယ္။ အစာအိမ္ထဲမွာ အဆိပ္ ျဖစ္ၿပီး ေအာ့အန္ျခင္းျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ေရေႏြးကုိ ဓာတ္ဘူးနဲ႔ ထည့္ေသာက္သူမ်ား သတိထား ေစခ်င္ပါတယ္။

တျခားသတိထားမိတဲ့ အခ်က္တစ္ခုကေတာ့ ဓာတ္ဘူး အတြင္းမွာ သုတ္လိမ္းထားတဲ့ျပဒါးေတြဟာ ၾကာရင္ပ်က္ၿပီး ကြက္မည္း လာတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ကြၽတ္ထြက္ သြားတဲ့ ျပဒါးအမႈန္႔အစေတြဟာ  ေရထဲမွာပါသြားၿပီး ေသာက္သုံး သူရဲ႕အစာအိမ္ထဲ ေရာက္သြားရင္ ျပဒါးဆိပ္ သင့္ႏုိင္ပါတယ္။ ေရက်က္ေအးနဲ႔ ပတ္သက္လုိ႔ ေရွးက ေဆးက်မ္းေတြမွာ အေထာက္အထားနဲ႔ ရွာၾကည့္တဲ့ အခါ ေယာအတြင္းဝန္ဦးဘုိးလႈိင္ရဲ႕ နာမည္ႀကီးထင္ရွားတဲ့ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟ က်မ္းမွာ ေတြ႕ရတာက-

ေရက်က္ေအး။  ။ဥတုအားေလ်ာ္စြာ ခ်က္အပ္ၿပီးေသာ ေရေႏြးကုိ ေအးေစၿပီးမွ ေသာက္အပ္ေသာ အနာတုိ႔ကား ကုိယ္ပူေသာအနာ၊ ဝမ္းပ်က္နာ၊ သည္းေျခနာ၊ ေသြးနာ၊ မူးေဝေသာအနာ၊ ေသအရက္ယစ္ျခင္း၊ အဆိပ္ သင့္ျခင္းတုိ႔ကုိ လည္း ေကာင္း၊ ဆီးခ်ဳပ္ေသာမုတၱကိတ္ နာ၊ ပ႑ဳနာ၊ ေရငတ္ေသာအနာ၊ ေအာ့အန္ေသာအနာ၊ ေမာပန္းေသာအနာ၊ ေသအရက္တုိ႔ကုိ ေသာက္အား ႀကီးေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာအနာ၊ သိႏၷိပါတ္အနာတုိ႔ကုိ လည္းေကာင္း ဤအနာတုိ႔၌ ေရက်က္ေအးသည္သင့္၏။

ခ်က္ၿပီး၍ အလုိအေလ်ာက္ ေအးေသာေရက်က္ေအး သည္ ေဒါသသုံးပါးလုံးကုိ ႏုိင္၏။ ေအး၏။ အဆီ ၾသဇာမရွိ။ ေသြးေလအရသာေၾကာတုိ႔ကို မေလးလံေစတတ္၊ ႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ ေရငတ္ျခင္း၊ အဖ်ားတုိ႔ကုိႏုိင္၏။ ေၾကလြယ္၏။ ေပါ့ ၏။ ေရက်က္ေအးဟူသည္ လည္း  ေန႔၌ခ်က္ေသာေရကုိ ေန႔၌သာ ေသာက္ေကာင္းသည္။ ညဥ့္၌ခ်က္ေသာေရကုိ ညဥ့္၌သာ ေသာက္ေကာင္း သည္။ ေန႔၌ခ်က္ေသာေရကုိ ညဥ့္၊ ညဥ့္၌ခ်က္ေသာေရကို ေန႔၊ ဤကဲ့သုိ႔ေအးေအာင္ ထား၍ ေသာက္လွ်င္ ထုိေရ၌ ေတေဇာဓာတ္ ညံ့ေသာေၾကာင့္ ေၾကခဲ၏။ ဝမ္းမီးကုိ ခ်က္၍ က်က္လွ်င္ခ်ဥ္၏။  ဝမ္းခ်ဳပ္၏။ ေဒါသသုံးပါး လုံးကုိ ပ်က္ေစတတ္၏။ ေရာဂါခပ္သိမ္းတုိ႔၌ပင္ မသင့္။ ေရက်က္ေအးကုိ  တစ္ဖန္ေရေႏြးလုပ္၍ ေသာက္လွ်င္ မသင့္။ အဆိပ္ႏွင့္အတူျဖစ္၏။ ညဥ့္၌ကား ေရေႏြး ေသာက္ျခင္း သည္ မ်ားစြာ အက်ဳိးရွိ၏။

ညဥ့္၌ေသာက္ရန္ ေရေႏြးခ်က္ပုံကား ေရစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္၍ က်က္႐ုံ၊ ထက္ဝက္ၾကြင္း၊ ေလးပုံတစ္ပုံၾကြင္း၊ ရွစ္ပုံတစ္ပုံၾကြင္းတုိ႔တြင္ တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးခ်က္၍ ေသာက္ရာ ၏။ ညဥ့္ကို ေရေႏြးခ်က္၍ ေသာက္ျခင္းသည္ သလိပ္နာ၊ ေလနာ၊ အစာမေၾကေသာ အနာ၊ အဆီခဲေသာ အနာတုိ႔ကုိႏုိင္၏။  ဝမ္းမီးကုိ ေတာက္ေစတတ္၏။ ဆီးကုိရႊင္ေစတတ္၏။ ေခ်ာင္းဆုိးနာ၊ ပန္းနာ၊ အဖ်ား တုိ႔ကုိႏုိင္၏။  ေရစိမ္းကိုေသာက္လွ်င္ တစ္ပဟုိရ္မွ ေၾက၏။ ေရက်က္ေအးကုိေသာက္လွ်င္ တစ္ပဟုိရ္၏  ထက္ဝက္မွ်ႏွင့္ေၾက၏။ က်က္ၿပီးေသာ ေရေႏြး ကိုေသာက္လွ်င္ တစ္ပဟုိရ္၏ေလးပုံတစ္ပုံမွ်ႏွင့္ေၾက၏။

ထုိ႔ျပင္ ေရအမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔၏ အက်ဳိးအျပစ္ကုိလည္း ေဖာ္ျပထားရာတြင္ အဆင္း၊ အနံ႔၊ အရသာမထင္ရွားေသာ၊ အလြန္ေအးေသာ၊ ၾကည္လင္ေသာ၊ ေပါ့ေသာ ေရေအးသည္ႏွလုံးကုိ  ႏွစ္သက္ေစတတ္၏။ ေရငတ္ျခင္းကို ေပ်ာက္ေစတတ္၏။ ဂုဏ္အေပါင္းႏွင့္ျပည့္စုံ ၏။ က်ဳိေသာ၊ ပ်စ္ခြၽဲေသာပိုးတုိ႔ျဖင့္ ျပြမ္းေသာရႊံ႕ၫြန္၊ သစ္ရြက္၊ ေမွာ္တုိ႔ျဖင့္ျပည့္ေသာ အနံ႔မေကာင္းေသာ ေရကုိ မေသာက္အပ္၊ မုိးဦးက်အခါ၌ ရြာေသာေရကုိ ခ်ဳိးမိလွ်င္ ေရငတ္ေသာအနာ၊ ဝမ္းေရာင္နာ၊ ျမင့္ရွည္ စြာ ဖ်ားေသာအနာ၊ ေခ်ာင္းဆုိးနာ၊ ဝမ္းမီးပ်က္ေသာအနာ၊ အေၾကာတုိ႔ေလးလံျခင္း၊ အုိင္းအမာအစရွိသည္  တုိ႔ျဖစ္တတ္ကုန္၏။ ဒါေတြဟာ ေယာၿမိဳ႕စားအတြင္းဝန္ ဦးဘုိးလႈိင္ရဲ႕နာမည္ေက်ာ္ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္းမွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ေရေႏြး၊ ေရက်က္ေအး၊ ေရေအးတုိ႔နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ သိမွတ္ဖြယ္ရာဗဟုသုတေတြျဖစ္ပါတယ္။

ေနာက္ဆုံးတင္ျပလိုတာကေတာ့...

(၁) ေရေႏြး က်ဳိခ်က္တဲ့အခါမွာ ဆူပြက္ၿပီး က်က္ေအာင္က်ဳိပါ။

(၂) ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ရင္ ေျခာက္နာရီအတြင္း က်ဳိခ်က္ ထားတဲ့ေရေႏြးနဲ႔ေဖ်ာ္ပါ။

(၃) ဓာတ္ဘူးထဲက ေရေႏြးနဲ႔ေဖ်ာ္ရင္ ေျခာက္နာရီ ထက္ေက်ာ္ၿပီး ဓာတ္ဘူးထဲမွာ ေလွာင္ထားတဲ့ ေရေႏြးကို မသုံးသင့္ပါ။

(၄) ဓာတ္ဘူးထဲမွာ ေအးၿပီးသားေရေႏြးကုိ ဓာတ္ပ်က္ေရေႏြးျဖစ္လုိ႔ျပန္ေႏႊးၿပီး မသုံးပါနဲ႔။ ျပန္က်ဳိ ခ်က္ၿပီးမသုံးပါနဲ႔။

(၅) ညသိပ္ေရေႏြး၊ ေရေႏြးၾကမ္းဟာ အဆိပ္ျဖစ္လုိ႔ အစာအိမ္ကို ကေမာက္ကမျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။

(၆) ေရေႏြးေသာက္ၿပီး တစ္နာရီအတြင္းမွာ ေရေအး မေသာက္ပါနဲ႔။ ေရေအးေသာက္ၿပီး တစ္နာရီ အတြင္းမွာ ေရေႏြးမေသာက္ပါနဲ႔။  အထက္ပါ အယူအဆေတြဟာ မလြဲႏုိင္တဲ့ တုိင္းရင္းေဆးပညာ ဥပေဒသ  အယူအဆေတြျဖစ္ ေၾကာင္း တင္ျပအပ္ပါတယ္။  ။

Credit :ၾကည္လြင္ျမင္႕(မုျဒာ)

No comments:

Post a Comment