Wednesday, May 31, 2017

ကင္ဆာႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးသည့္ ဗန္ဒါေစ့


သင့္ကို ငယ္ငယ္က လူႀကီးသူမေတြက ေရစိမ္ထားတဲ့ ဗန္ဒါသီးေစ့ကို စားခိုင္းတာ ဘာေၾကာင့္လဲလို႔ထင္ပါသလဲ။ ေရစိမ္ထားတဲ့ ဗန္ဒါသီးေစ့မွာ သင္ထားတာထက္ပို အဟာရေတြအမ်ားႀကီးပါ၀င္ပါတယ္။ သူ႔မွာ အေရးႀကီး ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီး ပါ၀င္ပါတယ္။

ဘာေၾကာင့္ ဗန္ဒါေစ့ေတြကို ေရစိမ္ခိုင္းတာလဲ

ေျခာက္ေသြ႔ေနတဲ့ ဗန္ဒါ အေစ့မွာ အပင္ေပါက္ဖို႔အတြက္ အစိုျပန္မႈမ်ားမွ ကာကြယ္ထားတဲ့ အင္ဇိုင္းမ်ားရွိေနပါတယ္။ ဗန္ဒါေစ့ကို ေရထဲမွာ စိမ္လိုက္ရင္ေတာ့ အဲ့ဒီ အင္ဇိုင္းမ်ား မရွိေတာ့ပါဘူး။

ေရစိမ္ထားတဲ့ ဗန္ဒါေစ့မ်ားက အစာေျခရတာ ပိုၿပီး လြယ္ကူေစၿပီး အစာေျခစနစ္ကို အားေကာင္းေစတဲ့ အဟာရဓာတ္ေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါ၀င္ပါတယ္။ တစ္ညေလာက္ ေရစိမ္ထားတဲ့ ဗန္ဒါေစ့မ်ားက တျခား ေျခာက္ေသြ႔ေနတဲ့ ဗန္ဒါေစ့မ်ားထက္ပိုၿပီး အဟာရဓာတ္ပိုမ်ားၿပီး လြယ္ကူစြာ အစာေျခႏိုင္ပါတယ္။

ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပး

ဗန္ဒါေစ့မ်ားက အူမႀကီးအတြင္း အစာလႈပ္ရွားမႈကို ကူညီေပးကာ အူမႀကီးထဲမွာ အစာစုပံု ပိတ္ဆို႔ျခင္းကိုလည္း ေလ်ာ့ခ်ေပးတာေၾကင့္ အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္မႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

သၾကားဓာတ္ကို ျမွင့္တင္ေပး

တစ္ေန႔ကို ဗန္ဒါေစ့ လက္တစ္စုပ္စာ စားေပးရင္ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ စြမ္းအင္ေတြကို ျမွင့္တင္ေပးပါတယ္။ သူတို႔က Manganese၊ ေကာ့ပါး နဲ႔ Riboflavin ဓာတ္ေတြပါ၀င္တာေၾကာင့္ စြမ္းအင္ထုတ္လုပ္မႈႏွင့္ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ေတြကို အားေကာင္းေစပါတယ္။

ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ေပး

ဗန္ဒါေစ့မ်ားမွာ Mono-unsaturated Fats၊ ပရိုတင္းႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္တို႔ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ သူ႔မွာ ဗီတာမင္ အီးပါ၀င္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့ခ်ေစၿပီး Magnesium လည္းပါ၀င္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးရုတ္တရပ္ ရပ္တန္႔မႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ဦးေႏွာက္အတြက္ေကာင္း

ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေရးကို အားေကာင္းေစမယ့္ အဟာရေတြ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။ Riboflavin နဲ႔ L-Carnitine တို႔လို ဦးေႏွာက္ကို အားေကာင္းေစတယ့္ အဟာရမ်ား ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး ဦးေႏွာက္ စြမ္းေဆာင္မႈကို တိုးတက္ေစကာ အယ္ဇိုင္းမာ ေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်ကိုလည္း ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

ဗန္ဒါေစ့မ်ားကလည္း ေသြးအတြင္း ေကာ္လက္စထေရာကုိလည္း ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ဗီတတာမင္ E နဲ႔ ကယ္ဆီယမ္ ဓာတ္မ်ားကလည္း ေကာ္လက္စထေရာဓာတ္ကို ထိန္းညွိေပးပါတယ္။

အရိုးေတြကို က်န္းမာ သန္စြမ္းေစ

သူ႔မွာ ဗီတာမင္ေတြ၊ သတၱဳဓာတ္ေတြ၊ Phosphorous ဓာတ္ေတြပါ၀င္တာေၾကာင့္ အရိုးက်န္းမာေရးကို အားေကာင္းေစပါတယ္။ Phosphorous ဓာတ္ေတြက အရိုးႏွင့္ သြားေတြကို ခိုင္မာ ေစၿပီး အရိုးပြျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
Credit

No comments:

Post a Comment