Saturday, May 27, 2017

ေဘးမျဖစ္ေစရန္ ေရေႏြးက်ဳိခ်က္ျခင္းဥပေဒသ


ေရေႏြးကို ကြၽႏု္ပ္တုိ႔ ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးၾကသည္။ေရကို မီးျဖင့္က်ိဳခ်က္လွ်င္ ေရေႏြးဟုေခၚၾကသည္။ ထုိေရေႏြးတြင္  လက္ဖက္ေျခာက္ခပ္၍ ေသာက္လွ်င္ ေရ ေႏြးၾကမ္း၊ အဖန္ရည္ဟုေခၚၾကသည္။ ထုိေရေႏြးျဖင့္ပင္ လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီ စသည္ျဖင့္ေဖ်ာ္ရန္လည္း အသံုးျပဳၾကသည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားခ်က္ျပဳတ္ေသာအခါ ရေသာဟင္းရည္သည္လည္း ေရေႏြးပင္ျဖစ္သည္။ ေဆး႐ြက္၊ ေဆးျမစ္မ်ားကိုျပဳတ္၍ ေသာက္ေသာေဆးရည္သည္လည္း ေရေႏြးပင္ျဖစ္သည္။ ေရေႏြးကို အေအးခံၿပီးေသာက္သံုးလွ်င္ ေရက်က္ေအးဟုေခၚသည္။

စာေရးသူ၏လက္ဝယ္ရိွေသာ ေရွးေဟာင္းေဆးက်မ္းတစ္ဆူျဖစ္သည့္ 'စတုသာရသေခၤပေဆးက်မ္း'တြင္ ေရေႏြးအေၾကာင္းကို စံုလင္စြာေဖာ္ျပထားသည္။

(၁) ေရေႏြးအက်ဳိးရွစ္ပါး
(၂) ေရခ်က္နည္းဥပေဒသ
(၃) အဆိပ္ျဖစ္သည့္ေရခ်က္ပံု
(၄) ဥတုအားေလ်ာ္စြာေရခ်က္ပံုတို႔ကို
 အတိအက် ေရးသားေဖာ္ျပထားသည္။

ထုိက်မ္းမွ ပါဠိႏွင့္အနက္ယွဥ္တြဲေရးထားေသာ ေလးနက္သည့္စာကို ေပါ့ပါးေစရန္အတြက္ ပါဠိမ်ားကိုဖယ္ၿပီး ေဖာ္ျပလိုသည္။ အခ်ိဳ႕ေနရာမ်ားတြင္ ပါဠိႏွင့္အနက္ ပူးတြဲေဖာ္ျပမွသာ ေလးနက္မႈရွိသျဖင့္ မူရင္းအတိုင္းေဖာ္ျပပါမည္။

(၁) ေရေႏြးအက်ိဳးရွစ္ပါး

အနာေရာဂါရိွသမွ်ကာလပတ္လံုး သလိပ္၊ သည္းေျခ၊ ေလဟူေသာ ေဒါသသံုးပါးကိုၿငိမ္းေစရန္၊ ႏုိင္၍ၿငိမ္ေစရန္ ဘာဝပၸတာသေဆးက်မ္း၊ အာယုေဗဒေဆးက်မ္း၊ မာႏုၿႏၵိေဆးက်မ္း စေသာ ေရွးေဆးက်မ္းအေစာင္ေစာင္ႏွင့္တကြ ဝိနည္းပါဠိေတာ္ဝယ္ ျမတ္စြာဘုရားေဟာၾကားေတာ္ူေသာ အက်ိဳးရွစ္ပါးႏွင့္ျပည့္စံုသည္ဟု ေဟာေတာ္မူသည္ႏွင့္အညီ ေရေႏြးကိုသာ ေသာက္ေစရမည္ဟု မွတ္ယူရမည္။တဏွာယံ-ေရမြတ္သိပ္ေသာအခါ၌လည္းေကာင္း၊ ဝါတကပဇြေရ-ေလဖ်ား၊ သလိပ္ဖ်ား၌လည္းေကာင္း၊ ဥဏွံသလိလံ-ေရေႏြးကိုေသာက္ရာ၏။ တကၱဖံ-ထိုသလိပ္ကို၊ ဝိလယံ-ေၾကေအာင္၊ နိတြာ-ေဆာင္၍၊ တဏွာ-မၾကာ
မၾကာ ေရမြတ္သိပ္ျခင္းသည္၊ အာသံု-လ်င္စြာ၊ နိတတၱေတ-
ဆုတ္နစ္ေပ်ာက္ကင္းေလ၏။ဤစာအရ မၾကာခဏေရငတ္ျခင္းမျဖစ္ေအာင္ ေရေႏြး(ေရေႏြးၾကမ္း)ကိုသာ ေသာက္သံုးရမည္ျဖစ္သည္။

(၂) ေရခ်က္နည္းဥပေဒသ

ေရေႏြးဟူ၍ပင္ဆိုေသာ္လည္း မီးျဖင့္ ေရကိုပူ႐ံု၊ ေႏြး႐ံုသာခ်က္ေသာေရသည္ ေဆးျဖစ္ေသာေရေႏြးမဟုတ္ပါ။ ရွစ္ခြက္တစ္ခြက္၊ ေလးခြက္တစ္ခြက္၊ ႏွစ္ခြက္တစ္ခြက္တင္ေအာင္ ခ်က္ၿပီးေသာေရသည္သာလွ်င္ ေဆးျဖစ္ေသာေရေႏြးျဖစ္သည္ဟု မွတ္ယူထားရမည္။

(၃) အဆိပ္ျဖစ္သည့္ေရခ်က္ပံု

ဤသို႔ စီရင္က်ိဳခ်က္ေသာေရေႏြးသည္ ေဆးျဖစ္သည္ဟုဆိုေသာ္လည္း ေရေႏြးမွန္သမွ်ကို မမွတ္အပ္။ အခ်ိဳ႕ေသာေရေႏြးသည္ ေဆးမျဖစ္သည့္အျပင္ ေဘးဥပါဒ္ျဖစ္ေစတတ္ေသာ အဆိပ္ပင္ျဖစ္ပါေသးသည္ဟု အထူးသျဖင့္ မွတ္ယူထားရမည္။ (က်မ္း၏သေဘာေလးနက္ေအာင္ ပါဠိျဖင့္တြဲ၍ ေဖာ္ျပပါမည္။)

သရိတံ-ခ်က္ၿပီးေသာ၊ သီတံ-ေအးေသာ၊ ပုေနာတၱံ-တစ္ဖန္ျပန္၍ေႏႊးအပ္ေသာ၊ ေတာယံ-ေရသည္၊ ဝီသသမံ-အဆိပ္ႏွင့္တူသည္၊ ဘေဝ-ျဖစ္၏။ နိယုေဟာဝိ-အားထုတ္၍ မက်ိဳမခ်က္ရေသာ၊ သီတံ-ေရေအးသက္သက္သည္၊ ပုေနာတၱံ-ပူ႐ံု၊ ေႏြး႐ံုသာက်ိဳခ်က္မူကား၊ တထာ-ထို႔အတူ၊ ဝိေသာပမံ-အဆိပ္ႏွင့္ဥပမာတူ၏။ရွင္းလင္းေအာင္ျပဆုိရလွ်င္ -

(၁) ေအးေသာေရေႏြးကို ပူေအာင္တစ္ဖန္ျပန္၍ ေႏႊးေသာက္ေသာ ေရေႏြး၊

(၂) ဆူပြက္ေအာင္ မက်ဳိခ်က္ဘဲ ပူ႐ံု၊ ေႏြး႐ံုသာ က်ဳိခ်က္ထားေသာေရေႏြး၊

ဤႏွစ္မ်ိဳးသည္ အဆိပ္ႏွင့္တူေသာေရေႏြးျဖစ္သည္ဟုဆုိသည္။

(၄)ဥတုအားေလ်ာ္စြာေရခ်က္ပံု

ေရေႏြးကို သံုးမ်ဳိးသံုးစားျပဆိုထားရာ ဥတုအားေလ်ာ္စြာ က်ဳိခ်က္ေသာက္သံုးလွ်င္ သာလြန္ေကာင္းမြန္၏။ဥတုငယ္ေျခာက္ပါးတုိ႔တြင္ ဝိမွႏၲဥတု၊ သရဒဥတုတို႔၌ ထက္ဝက္ဟူေသာ ႏွစ္ခြက္တစ္ခြက္၊ ေဟမႏၲဥတု၊ သိသိရဥတုတို႔၌ ေလးခြက္တစ္ခြက္တင္၊ ဝသႏၲဥတု၊ ဝႆာနဥတုတုိ႔၌ ရွစ္ခြက္တစ္ခြက္တင္။

(ႏွစ္ခြက္တစ္ခြက္၊ ေလးခြက္တစ္ခြက္တင္၊ ရွစ္ခြက္တစ္ခြက္တင္ဟူ၍ ေရေႏြးက်ဳိပံု သံုးမ်ိဳးေတြ႕ရသည္)

၄င္းေရေႏြးသံုးမ်ဳိးတုိ႔မွာ-

ႏွစ္ခြက္တစ္ခြက္တင္က်ိဳေသာေရေႏြးသည္ ေလကိုႏုိင္သည္။ ေလးခြက္တစ္ခြက္တင္က်ိဳခ်က္ေသာေရေႏြးသည္ သလိပ္ကိုႏုိင္သည္။ ရွစ္ခြက္တစ္ခြက္တင္ က်ဳိခ်က္ေသာေရေႏြးသည္ သည္းေျခကိုႏုိင္သည္။

ထုိကဲ့သို႔ သံုးပါးေသာေရက်က္(ေရေႏြး)တို႔တြင္ တစ္ပါးပါးျဖင့္ က်ဳိခ်က္၍ၿပီးသျဖင့္ ေအးေစၿပီးေသာ ေရက်က္ ေအးသည္ ေဒါသသံုးပါးလံုးကိုပင္ႏုိင္သည္။

ေရက်က္ေအးသည္ အဆီၾသဇာကား မရိွ။ ေသြးေလ ရသာေၾကာတုိ႔ကို ေပါ့ပါးလ်င္ျမန္ေစတတ္သည္။ ကိုယ္လက္ႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ ေရငတ္ျခင္း၊ အဖ်ားတို႔ကိုႏုိင္သည္။

သို႔ေသာ္လည္း ေန႔၌ခ်က္အပ္ေသာေရက်က္ေအးသည္ ေန႔၌သာသံုးျခင္း၊ ည၌ခ်က္အပ္ေသာေရက်က္ေအးသည္ ည၌သာသံုးျခင္းသည္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။

ထုိ႔ျပင္ ေဆးအျဖစ္အသံုးျပဳေနၾကေသာ ဆင္တံုးမႏြယ္၊ ၾကစုသီး၊ စံကားပြင့္၊ ငုသီး၊ မုတ္၊ ၾကံဟင္း၊ ေဆာင္ေမခါး၊ ႏွပ္ခ်ဳိ႕၊ သက္ရင္း၊ မဟာဝါ၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ စပ်စ္ေစ့၊ ကနခို၊ ေက်ာက္ေသြး၊ စ႐ို၊ ေျမပံုခရမ္း၊ မု႐ိုးေခါက္၊ ကန္႔ခ်ဳပ္နီ၊ လက္ထုပ္သီးဆန္၊ ပၪၥကာနီသီး၊ ဒဟပ္သကိုင္း၊ ဤ ၂၁ ပါးအေရအတြက္ရိွေသာ ေဆးမ်ဳိးတုိ႔၏ သေဘာတရားမ်ားကို ဆင္ျခင္စဥ္းစား မွတ္သားရမည့္အျပင္ အျမစ္၊ အသီး၊ အေခါက္၊ အရြက္၊ အပြင့္၊ အဆန္ စသည္မ်ားကို အမႈန္႔ျပဳ၍သံုးလွ်င္ အက်ဳိးေပးေလးသည္၊ ေႏွးသည္။ အရည္က်ဳိ၍သံုးလွ်င္ လ်င္သည္။ ျမန္သည္။


(ေဆးကို ေရေႏြးျဖင့္က်ဳိခ်က္၍ေသာက္ ျခင္းက အမႈန္႔စားျခင္းထက္ ပို၍ထိေရာက္မႈ လ်င္ျမန္သည္ဟုဆိုလုိသည္။)

ဤစတုသာရသေခၤပေဆးက်မ္းႏွင့္ ဆႏၵသဂၤဟေဘသဇၨေဆးက်မ္း ႏွစ္ေစာင္တြဲကို မိတၳီလာၿမိဳ႕အေနာက္ဘက္ သံုးမိုင္မွ်ေဝးေသာ ကတၱဳ ကန္ရြာဇာတိ ဆရာခင္(ေခၚ) ဆရာႀကီး ဦးပ႑ဝက ေရးသား၍ ျမန္မာသကၠရာဇ္ ၁၃၁၇ ခုႏွစ္ (၁၉၅၅-၁၉၅၆) ခုႏွစ္ခန္႔က ထုတ္ေဝသည္။

ေယာၿမိဳ႕စား အတြင္းဝန္ ဦးဖုိးလိႈင္၏ဥတုေဘာဇနသဂၤဟက်မ္း၌ ေရတုိ႔၏ဂုဏ္ ကိုျပျခင္း က႑တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္မွာ-

ေရက်က္ေအးဟူသည္ ေန႔၌ခ်က္ေသာ ေရကို ေန႔၌သာေသာက္ေကာင္းသည္။ ည၌ ခ်က္ေသာေရကို ည၌သာေသာက္ ေကာင္းသည္။ ေန႔၌ခ်က္ေသာေရကို ည၊ ည၌ခ်က္ေသာ ေရကို  ေန႔၊ ဤသို႔ ေအးေအာင္ထား၍ ေသာက္လွ်င္ ထုိေရ၌ ေတေဇာဓာတ္ည့ံေသာေၾကာင့္ ေၾကခဲ၏။ ဝမ္းမီးခ်က္၍က်က္လွ်င္ ခ်ဥ္၏၊ ဝမ္းခ်ဳပ္၏။ ေဒါသသံုးပါးလံုးကို ပ်က္ေစတတ္၏။ ေရာဂါခပ္သိမ္းတုိ႔၌ပင္ မသင့္ေခ်။ ေရက်က္ေအး ကို တစ္ဖန္ ေရေႏြးလုပ္၍ေသာက္လွ်င္
မသင့္၊ အဆိပ္ႏွင့္အတူျဖစ္၏ဟု အတိအလင္း သတိေပးေဖာ္ျပထားသည္ကို ေလ့လာေတြ႕ရိွရေပသည္။

အခ်ဳပ္အားျဖင့္
(၁) ေအးေသာေရေႏြး သို႔မဟုတ္ ေရက်က္ေအးကို တစ္ဖန္ျပန္၍ ေႏႊးေသာက္ ျခင္း၊

(၂) ဆူပြက္ေအာင္မက်ဳိဘဲ ပူ႐ံု၊ ေႏြး႐ံုသာ က်ဳိခ်က္ထားေသာေရေႏြးကို ေသာက္
ျခင္း တုိ႔သည္ အစာအိမ္ကို အဆိပ္ သင့္ေစ၍ ဝမ္းမီးကို ပ်က္စီးေစႏုိင္ ေၾကာင္း ေဆးက်မ္းမ်ားမွ ေကာက္ႏုတ္ တင္ျပလိုက္ရပါသည္။

Credit

No comments:

Post a Comment