Tuesday, July 25, 2017

အ႐ုိးႏွင့္အဆစ္သန္မာဖုိ႔အတြက္ စားသင့္ေသာအစားအစာမ်ား


ေန႔စဥ္ ပန္းသီးတစ္လံုး စားသံုးပါက အဆစ္နာက်င္တာကေန ကင္းေ၀းႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္း ကြာစီတင္ေၾကာင့္ပါ။ ကြာစီတင္က ေကာ္လာဂ်င္ေခၚ ပ႐ုိတင္းတစ္မ်ဳိး ထုတ္လုပ္မႈကုိ ေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ပါ
တယ္။ ေကာ္လာဂ်င္က အ႐ုိးႏုအတြင္းက ပ႐ုိတင္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အဆစ္ေတြ လြတ္လြတ္လပ္လပ္ လႈပ္ရွားႏုိင္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေအာက္ပါ အစားအစာေတြကလည္း အဆစ္ေရာင္တာ၊ အဆစ္ေတာင့္တင္းတာနဲ႔ အဆစ္
နာက်င္တာေတြကုိ သက္သာေစႏုိင္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ

ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဆာလဖ်ဴရစ္ျဒပ္ေပါင္းဟာ ေရာင္ ရမ္းမႈျဖစ္စဥ္ကုိ တြန္းလွန္ႏုိင္ပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈ မရွိေတာ့တာေၾကာင့္ အဆစ္ကုိ လႈပ္ရွားမႈ ျပဳလုပ္လည္း နာက်င္ကုိက္ခဲတာေတြ မရွိႏုိင္ေတာ့ပါဘူး။
----
Cruciterous ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား

အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ မုန္လာဥ၀ါ၊ ေဂၚဖီထုပ္နဲ႔ ကုိက္လန္လုိမ်ဳိး  ဃမကခငအနမသက် အမ်ဳိးအစား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာလည္း ေရာင္ရမ္းမႈကုိ တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ ဆာလဖ်ဴရစ္ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။
----
ဗာဒံေစ့

ဗာဒံေစ့၊ သီဟုိဠ္ေစ့လုိမ်ဳိး အေစ့အဆန္ေတြမွာ အုိမီဂါ ၃ အဆီေတြ မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ အဆစ္ေရာင္နာ ေပ်ာက္ကင္းဖုိ႔ အလြန္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
----
ေနၾကာေစ့

ေနၾကာေစ့၊ ဖ႐ံုေစ့၊ ကြာေစ့လုိမ်ဳိး အေစ့ေတြမွာလည္း အုိမီဂါ ၃ အဆီေတြ မ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။
----
နာနတ္သီး

နာနတ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ အင္ဇုိင္း ဘ႐ုိမီလိန္းဟာ အဆစ္ေရာင္ရမ္းမႈကုိ သက္သာေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစ္ၥည္း ဗီတာမင္ စီ က အဆစ္တစ္သွ်ဴးေတြ ပ်က္စီးမႈ မရွိေအာင္ ကူညီႏုိင္ပါတယ္။
----
သေဘၤာသီး

သူ႔မွာပါ၀င္တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈကုိ တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ အင္ဇုိင္း ပက္ပိန္းေၾကာင့္ အဆစ္ေရာင္နာက်င္မႈ မရွိေအာင္ ကူညီႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သေဘၤာသီးမွာလည္း ဗီတာမင္ စီ ပါ၀င္ပါတယ္။
----
အခ်ဥ္အရသာ ရွိေသာ သစ္သီးမ်ား

လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ေရွာက္သီးလုိမ်ဳိး အခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့ သစ္သီးေတြမွာလည္း ဗီတာမင္ စီ မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ အဆစ္တစ္သွ်ဴးေတြ ပ်က္စီးမႈမရွိေအာင္ ကူညီႏုိင္ပါတယ္။ သူတုိ႔ကုိ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးပါက ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ေ
ရဓာတ္ျပည့္၀မႈရရွိေစတာေၾကာင့္ အဆစ္အတြင္း ေခ်ာဆီအရည္ေတြ ပုိမုိထြက္ေပၚလာကာ နာက်င္မႈသက္သာေစႏုိင္ပါတယ္။
----
အုန္းဆီ

အုန္းဆီက နာက်င္မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါတယ္။ လိမ္း ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏုိင္သလုိ ဟင္းခ်က္ရာမွာလည္း ထည့္သြင္းအသံုးျပဳႏုိင္ပါ တယ္။
----
သံလြင္ဆီ

သံလြင္ဆီကုိ ပံုမွန္စားသံုးပါက အဆစ္ေတြ သန္မာေစႏုိင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ မ်ားစြာပါ၀င္တဲ့ က်န္းမာေရးေကာင္းေစတဲ့အဆီနဲ႔ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြေၾကာင့္ပါ။
----
နႏြင္း

နႏြင္းကုိ ဟင္းခ်က္ရာမွာ အသံုးျပဳၿပီး စားသံုးပါက အဆစ္နာက်င္တာ သက္သာႏုိင္ပါတယ္။ နႏြင္းကုိ ေရအနည္းငယ္နဲ႔ေဖ်ာ္ၿပီး နာက်င္ေရာင္ရမ္းေနတဲ့ အဆစ္ေပၚ လိမ္းေပးပါက အဆစ္နာက်င္တာ သက္သာႏုိင္ပါတယ္။
----
ခ်င္း

ခ်င္းဟာ အ႐ုိးနဲ႔အဆစ္သန္မာဖုိ႔အတြက္ အလြန္အသံုး၀င္ပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔ နာက်င္ကုိက္ခဲမႈအတြက္ အလြန္အစြမ္းထက္တာေၾကာင့္ပါ။

#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
(Good Health Journal _575)

Credit

No comments:

Post a Comment