Tuesday, May 23, 2017

အေၾကာဆိုင္း ေလျဖန္း ေရာဂါမ်ား အတြက္ ေဆးေကာင္း တစ္လက္


လူူသား ေတြဟာ အသက္ အရြယ္ေလး အတန္သင့္ ရလာတာနဲ႔ အမွ် ေသြးသား ေတြဟာလည္း လတေျဖးေျဖး ဆုတ္ယုတ္ လာၿပီး အလုပ္ေတြ ပင္ပင္ ပန္းပန္း လုပ္တဲ႔ ဒဏ္ကို မိမိတို႔ ခႏၶာကိုယ္ ႀကီးက ခံနိုင္ ရည္စြမ္း က်ဆင္း လာတတ္ ပါတယ္။

အလုပ္ေတြ ပင္ပင္ ပန္းပန္း လုပ္ရတဲ့ လုပ္ခဲ႔တဲ့ ဒဏ္ေတြေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ ထဲမွာ ရိွတဲ့ အေၾကာေတြက မၾကာခဏ ေညာင္းညာ ကိုက္ခဲေန တာမ်ိဳး အေၾကာေတြ ဆိုင္းခ်င္ သလိုလို ျဖစ္သြားတာ အေၾကာေတြ လံုးဝဆိုင္း သြားတာမ်ိဳး ေလျဖန္း ခ်င္သလိုလို ျဖစ္သြားတာ လံုးဝ ေလျဖန္း သြားတာ မ်ိဳးေတြ ျဖစ္လာ တတ္ပါတယ္။

အဲဒီလို ေရာဂါေတြ ခံစားေန ရၿပီ ဆိုရင္ အခုေဖာ္ျပမဲ့ ေဆးနည္းေလးက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစမွာပါ။ ဦးဇင္း ကိုယ္လဲ ဦးဇင္းနဲ႔ ပတ္သက္ ဆက္ႏြယ္ေနတဲ့ ဒကာႀကီးေတြ ဒကာမႀကီး ေတြ ကို ေဆးနည္း ေျပာျပၿပီး သံုးစဲြဖို႔ တိုက္တြန္း သလို ႀကံဳတဲ့ အခါမွာလည္း ကိုယ္တိုင္ ကိုယ္က် ေဖာ္စပ္ေပး ခဲ့ပါတယ္။

အၿမဲလိုလို ေညာင္းညာ ကိုက္ခဲ ေနသူမ်ားဟာ တစ္ပတ္ေလာက္ ပံုမွန္ စားလိုက္တဲ့ အခါ ေညာင္းညာ ကိုက္ခဲ မႈေတြ ေပ်ာက္ကင္းၿပီး ေနာက္ထပ္ ေပၚမလာ ေတာ႔ေၾကာင္း ဝမ္းသာ အားရ လာၿပီးေျပာ ၾကပါတယ္။ အေၾကာ ဆိုင္းေန သူမ်ားနဲ႔ ေလျဖန္းေန သူမ်ားက ကလည္း တစ္လ ႏွစ္လ စသည္ အားျဖင့္ ေဖာ္စားလိုက္ ခဏ နားလိုက္နဲ႔ သံုးစဲြ လိုက္လို႔ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေၾကာင္းဝမ္း သာအားရ ျပန္ေျပာ ၾကပါတယ္။

ေဆးနည္းေလး ကေတာ့ ------
၁။ ဖီးၾကမ္း ငွက္ေပ်ာသီး မွည့္မွည့္ရယ္ (မမွည့္ရင္ ေခ်ာင္းဆိုး တတ္ပါသည္)
၂။ သက္ရင္းႀကီး ရြက္ရယ္ (၎ အပင္မွာ ေဒသတိုင္းတြင္ ေပါက္ေလ့ ရိွပါသည္)
ဒီႏွစ္မ်ိဳးပဲ လိုအပ္ မွာပါ။

ေဖာ္စပ္ပံု ကေတာ႔------
၁။ ဖီးၾကမ္း ငွက္ေပ်ာသီးကို ဟိုဘက္ထိပ္ ဒီဘက္ထိပ္ အတြင္းသား ေလးေတြ ေပၚရံုေလာက္ လွီးျဖတ္ ထားပါ။
၂။ သက္ရင္းႀကီး ရြက္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးၿပီး နွစ္ရြက္ သံုးရြက္ ထပ္ကာ ငွက္ေပ်ာသီးကို လံုေအာင္ ဖံုး၍ ေလ်ာ္ႏွင့္ စည္းၿပီး ထုတ္ပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ အိုးထဲ ထည့္ၿပီး မီးဖိုေပၚမွာ ၆ - နာရီၾကာ ျပဳတ္ရ ပါမည္။ (၆-နာရီ ဆိုျငားလည္း ဦးဇင္းကေတာ့ ႏွစ္ေရပြက္ၿပီး ဖိုေပၚမွာ မီးေအးေအးနဲ႔ပစ္ထား လိုက္ပါသည္)

စားပံု စားနည္း ကေတာ့ ----
ျပဳပ္ၿပီးသား အထုပ္ေလးကို အေပၚက ဖက္ေတြ ျပန္ခြာ ငွက္ေပ်ာသီး ကိုလည္း အခံြခြာၿပီး အတြင္းသားကိုသာ မနက္ တစ္လံုး ညတစ္လံုး တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ စားရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ငယ္ရြယ္တဲ့ သူေတြ အတြက္လည္း ခရီး ပင္ပန္းလို႔ အလုပ္ေတြ ပင္ပင္ ပန္းပန္း လုပ္ရလို႔ တစ္ကိုယ္လံုး ေညာင္းညာ ကိုက္ခဲေနရင္ ၎ ငွက္ေပ်ာသီး ေလး တစ္လံုးမွ် စားလိုက္တာနဲ႔ ေညာင္းညာ ကိုက္ခဲမႈမ်ား လ်င္ျမန္စြာ သက္သာ ပါေၾကာင္း ကိုယ္ေတြ႔မို႔ သတင္းေကာင္း ပါးလိုက္ ပါရေစ။

ေဖာ္စပ္ပံု အဆင္ဆင့္ ဓာတ္ပံု ေလးေတြကိုလည္း ေအာက္မွာ တင္ေပး လိုက္ပါတယ္။

အထက္ပါ ေဆးနည္းကို မိမိအား တစ္ဆင့္ မွ်ေဝ ေပးခဲ႔ ပါေသာ သူငယ္ခ်င္း ျဖစ္သူ အရွင္ဝိစိတၱ (ကြ်န္ဳပ္တို႔ အေခၚ"ဦးဝဲေက်ာ္") စစ္ကိုင္းေတာင္ရိုး ပံ့သကူ ေခ်ာင္အား အထူးေက်းဇူး တင္ပါေၾကာင္း.....

Credit:Ashin Withuta


No comments:

Post a Comment